Binnenkort in Salon Saffier
 
Utrecht, zoals Clare Lennart het toen zag

wandeling geleid door Petra Teunissen, biograaf Clare Lennart

Foto rechts: ca. 1953.

zondag 29 augustus 2021 11.00 u. UITVERKOCHT
zondag 19 september 2021 11.00 u.

In de zomer van 1926 kwam Clare Lennart (1899-1972) in Utrecht wonen. Haar eerste indrukken van de Domstad legde ze vast in het nostalgische verhaal Utrecht, zoals ik het toen zag. Bijna honderd jaar later lezen we daarin hoe Lennart - via haar vele wandelingen - het middeleeuwse Utrecht leerde kennen en liefhebben. Ze zou de stad niet meer verlaten.

Tijdens de wandeling passeren we diverse plaatsen waar Clare Lennart woonde, zoals de 'groene poort' op de Steenweg, het decor van haar onlangs herdrukte roman Huisjes van kaarten. In het zuidelijke deel van de Utrechtse binnenstad lopen we langs de huizen en plekken die belangrijk voor haar waren en waar ze haar populairste romans schreef, onder andere over het geheimzinnige huis in haar roman Twintig ramen aan de straat. In het etablissement waar een van de twee Boekenweekgeschenken van Clare Lennart ontstond - op een steenworp afstand van haar eerste Utrechtse kamer - eindigt de wandeling en drinken we een kopje koffie of thee.

Al wandelend vertelt biografe Petra Teunissen over de ontstaansgeschiedenis van Clare Lennarts oeuvre en over de grote rol van Utrecht in het soms turbulente leven van de schrijfster.

Aantal deelnemers: min. 7, max. 10 (i.v.m. 1,5 meter-maatregel).
Duur wandeling: ca. 2 uur.

» meer over de voorstelling
 
 
Marsmans naleven
onthulling gedenkbord, presentatie nieuwe uitgaven, voordracht

Op 30 september is het 122 jaar geleden dat de dichter-criticus H. Marsman geboren werd in Zeist. Dit jaar is het 81 jaar geleden dat hij in 1940 (21 juni) omkwam bij de explosie van het schip waarmee hij vanuit Bordeaux de Duitse bezetters wilde ontvluchten. Een goed moment voor de onthulling van een gedenkbord en voor de presentatie van een boekje over Marsmans laatste levensmaanden en aandacht voor de nieuwe volledige uitgave van zijn dichtwerk.

zondag 26 september 2021 14.00 u. IN PLAATS VAN 20 JUNI

Het programma zal bestaan uit de onthulling van een gedenkbord voor Hendrik Marsman bij het graf van zijn ouders. Marsman kreeg geen graf.
Verder zal er een nieuwe uitgave gepresenteerd worden: [De laatste levensmaanden van H. Marsman door Niels Bokhove & Arne Zuidhoek (uitgave Salon Saffier). Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan Henny Marsman, gelijknamige neef van de dichter.

In 2020 verscheen Ik die bij de sterren sliep, een nieuwe complete uitgave van alle gebundelde, verspreid gepubliceerde en nooit eerder verschenen nagelaten gedichten van Marsman. De bezorger van de uitgave, H.T.M. van Vliet, zal nader ingaan op deze bundeling. Niet meer het eerste maar misschien wel het laatste exemplaar wordt aangeboden aan Aad Meinderts, directeur Literatuurmuseum.

Met een voordracht van Marsmans gedichten, boekverkoop en een drankje.

De middag wordt georganiseerd in samenwerking met gemeentelijke begraafplaats Zeister Bosrust, Literair Zeist, uitgeverij Van Oorschot en boekhandel Kramer & Van Doorn (Zeist).

» meer over de voorstelling
 
 
Lust tot lezen en schrijven

Vincent van Gogh en zijn schoonzus Jo van Gogh-Bonger

door Hans Luijten, onderzoeker Van Gogh Museum/biograaf Jo van Gogh-Bonger

voordracht door Michiel Bijmans & Jiska de Wit (o.vb.), acteurs
beeldmateriaal

zondag 17 oktober 2021 14.30 u.

In zijn voordracht zal Hans Luijten ingaan op Vincent van Gogh (1853-1890) als gedreven briefschrijver en op zijn grote liefde voor de West-Europese literatuur. Daarnaast zal hij aandacht besteden aan het veelzijdige leven van Jo van Gogh-Bonger (1862-1925), die getrouwd was met Vincents broer Theo. Ook zij was een fervent lezer. In haar brieven en dagboeken schrijft ze uitvoerig over haar leeservaringen. Decennia lang spande Jo zich in om zowel de kunst als de brieven van Van Gogh te promoten. Daarin was ze buitengewoon succesvol.

Acteurs lezen brieven van Van Gogh en fragmenten uit de dagboeken van Jo van Gogh-Bonger. Met beeldmateriaal.

Beelden rechts: zelfportret Van Gogh 1887; Van Gogh-Bonger 1884

» meer over de voorstelling
Salon Saffier intiem literair theater