Binnenkort in Salon Saffier
 
Nikos Kazantzakis: een leven van zoeken, strijden en denken
portret van de schrijver van Zorbás de Griek

door Hero Hokwerda, kenner/vertaler van Kazantzakis
voordracht door Joop Keesmaat, acteur
beeldmateriaal

vrijdag 24 maart 2017 20.15u.

Zestig jaar geleden overleed de veelzijdige Griekse schrijver Nikos Kazantzakis (1883-1957), die beschouwd wordt als een van de grootste Europese auteurs. Hij liet een omvangrijk literair oeuvre na en hanteerde als levensmotto: ‘Ik hoop niets, ik vrees niets, ik ben vrij’.

Hero Hokwerda schetst een portret van deze fascinerende auteur die in 1957 één stem te weinig kreeg voor de Nobelprijs en vooral met zijn romans, waaronder Leven en wandel van Zorbás de Griek, grote internationale bekendheid verwierf, zeker na de succesvolle verfilmingen van zijn werk. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was Kazantzakis ook in Nederland een van de meest gelezen auteurs. De recente nieuwe vertalingen van zijn romans tonen hoe actueel zijn werk is zeker waar het de vluchtelingenproblematiek betreft. Wat gebeurt er als er in een Grieks dorp vluchtelingen arriveren? Nikos Kazantzakis schreef over dit thema reeds in 1948 in zijn inmiddels klassiek geworden en verfilmde roman Christus wordt weer gekruisigd.

Acteur Joop Keesmaat vertolkt fragmenten uit het werk van de schrijver.

» meer over de voorstelling
 
 
Zorba de Griek
film naar Kazantzákis’ roman Leven en wandel van Alexis Zorbás

inleiding door Hero Hokwerda, kenner/vertaler van Kazantzákis

lengte 137 minuten, zwart/wit-film, Nederlands ondertiteld

zondag 26 maart 2017 13.30 u.

Op het Griekse eiland Kreta raakt een Engelse schrijver bevriend met Zorba, een onstuimige oudere Griek met een verbazingwekkende levensvreugde. Deze vriendschap is het begin van een nieuw bestaan voor deze schrijver, die langzaam verandert van een toeschouwer in een deelnemer aan het leven.

Zeer succesvolle film uit 1964 van de Cypriotische regisseur Michael Cacoyannis. De film won diverse Oscars. Met de onvergetelijke Anthony Quinn als Zorba (foto rechts). In deze bejubelde klassieker spelen tevens Alan Bates, Irene Papas en Lila Kedrova; met muziek van Theodorakis en de Griekse sirtakidans. 'Een uiterst fascinerende film die je niet snel zult vergeten', schreef de pers.

» meer over de voorstelling
Salon Saffier intiem literair theater