Binnenkort in Salon Saffier
 
Nikos Kazantzakis: een leven van zoeken, strijden en denken
portret van de schrijver van Zorbás de Griek

door Hero Hokwerda, kenner/vertaler van Kazantzakis
voordracht door Joop Keesmaat, acteur
beeldmateriaal

vrijdag 24 maart 2017 20.15u.

Zestig jaar geleden overleed de veelzijdige Griekse schrijver Nikos Kazantzakis (1883-1957), die beschouwd wordt als een van de grootste Europese auteurs. Hij liet een omvangrijk literair oeuvre na en hanteerde als levensmotto: ‘Ik hoop niets, ik vrees niets, ik ben vrij’.

Hero Hokwerda schetst een portret van deze fascinerende auteur die in 1957 één stem te weinig kreeg voor de Nobelprijs en vooral met zijn romans, waaronder Leven en wandel van Zorbás de Griek, grote internationale bekendheid verwierf, zeker na de succesvolle verfilmingen van zijn werk. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was Kazantzakis ook in Nederland een van de meest gelezen auteurs. De recente nieuwe vertalingen van zijn romans tonen hoe actueel zijn werk is zeker waar het de vluchtelingenproblematiek betreft. Wat gebeurt er als er in een Grieks dorp vluchtelingen arriveren? Nikos Kazantzakis schreef over dit thema reeds in 1948 in zijn inmiddels klassiek geworden en verfilmde roman Christus wordt weer gekruisigd.

Acteur Joop Keesmaat vertolkt fragmenten uit het werk van de schrijver.

» meer over de voorstelling
 
 
De laatste deur
over de zelfgekozen dood van Nederlandstalige schrijvers

door Kenneth van Zijl, programmamaker/regisseur
• lezing
• documentaire
• éénmalige vertoning van recent gesprek met Jeroen Brouwers en een door hem voorgelezen nieuwe tekst
• discussie

zaterdag 25 maart 2017 13.30 u.

Een middag naar aanleiding van de in maart verschenen, ingrijpend herziene en uitgebreide editie van Jeroen Brouwers boek De laatste deur uit 1983: het monumentale boek met essays over zelfmoord in de Nederlandstalige letteren. Hierin beschrijft Brouwers onder andere de levensomstandigheden die auteurs tot zelfmoord hebben aangezet alsook de indicaties daartoe die zij soms in hun werken hebben nagelaten.
Met De laatste deur als uitgangspunt gaat Kenneth van Zijl - die vele schrijvers interviewde, onder wie Joost Zwagerman, en op dit moment werkt aan een documentaire over suďcides in een Utrechtse familie - in zijn lezing nader in op het onderwerp. Hij maakt daarbij gebruik van Cherry Duyns’ documentaire De verzonkenen (1984) over Jeroen Brouwers en diens boek. Eveneens is er de eenmalige vertoning van het gesprek, dat Van Zijl met Brouwers voerde bij de presentatie van de nieuwe uitgave van De laatste deur in België, en van een nieuwe tekst die Brouwers toen uitsprak. Tot slot een discussie.

» meer over de voorstelling
 
 
Zorba de Griek
film naar Kazantzakis’ roman Leven en wandel van Alexis Zorbás

inleiding door Hero Hokwerda, kenner/vertaler van Kazantzákis

lengte 137 minuten, zwart/wit-film, Nederlands ondertiteld

zondag 26 maart 2017 13.30 u.

Op het Griekse eiland Kreta raakt een Engelse schrijver bevriend met Zorba, een onstuimige oudere Griek met een verbazingwekkende levensvreugde. Deze vriendschap is het begin van een nieuw bestaan voor deze schrijver, die langzaam verandert van een toeschouwer in een deelnemer aan het leven.

Zeer succesvolle film uit 1964 van de Cypriotische regisseur Michael Cacoyannis. De film won diverse Oscars. Met de onvergetelijke Anthony Quinn als Zorba (foto rechts). In deze bejubelde klassieker spelen tevens Alan Bates, Irene Papas en Lila Kedrova; met muziek van Theodorakis en de befaamde Griekse sirtakidans.

'Een uiterst fascinerende film die je niet snel zult vergeten', schreef de pers.

» meer over de voorstelling
 
 
De Utrechtse Boekhouder nr. 17

Naar verwachting medio april verschijnt de nieuwe aflevering van De Utrechtse Boekhouder, het gratis pdf-tijdschrift voor Utrechts literair erfgoed.

zaterdag 15 april 2017

Interesse in een gratis abonnement? Opgave via info@salonsaffier.nl of 030 6701020.

» meer over de voorstelling
Salon Saffier intiem literair theater