Salon Saffier organiseert naast haar voorstellingen ook regelmatig literaire wandelingen. Wilt u daarover geïnformeerd worden, laat dat dan weten via <info@salonsaffier.nl>.

Het is ook mogelijk deze wandelingen voor een eigen, besloten groep te boeken. Voor meer informatie neem contact op via <info@salonsaffier.nl> of 030 6701020.

Praktische informatie openbare wandelingen:

Lengte wandelingen: circa 2 uur.
Leiding: deskundige gidsen.
Tijdstip: zondagochtend (anders in overleg).
Groepsgrootte: maximaal 15, minimaal 7 personen.
Kosten: € 16.00, incl. koffie/thee.

Aangeboden wandelingen:
En hoe verder hij ging des te langer was zijn terugweg — op pad met de Utrechtse schrijver C.C.S. Crone
In de voetsporen van Dirkje Kuik — wandeling langs woningen, ateliers en literaire plekken van de Utrechtse schrijfster en beeldend kunstenaar
Utrecht, zoals Clare Lennart het toen zag – wandeling langs de woonhuizen van de schrijfster en de plekken in de stad die belangrijk voor haar waren en een rol speelden in haar werk
Awater achterna – en Nijhoff literaire wandeling door het Utrecht van Martinus Nijhoff
Dicht op de huid van Slauerhoff — wandeling met medicus-dichter Jan Slauerhoff in Utrecht
Van advocatenkantoor tot gekkenhuis — literaire wandeling door de Lange Nieuwstraat en omgeving


En hoe verder hij ging des te langer was zijn terugweg

1939

op pad met de Utrechtse schrijver C.C.S. Crone

geleid door Marijke van Dorst, Crone-kenner

Zijn proza beslaat niet meer dan 150 pagina’s, toch zag de Utrechtse schrijver C.C.S. Crone (1914-1951) kans met dit kleine oeuvre de literaire geschiedenis in te gaan als degene die zo herkenbaar geschreven heeft over het Utrecht van de jaren dertig. Utrechtse locaties spelen in zijn verhalen, verzameld in De Schuiftrompet (1947), dan ook een belangrijke rol: wel zo’n 120 keer wordt verwezen naar pleinen, straten en stegen, met name in de oude binnenstad. Maar waar werd Crone geboren, ging hij op school, waar woonde, werkte, schreef en situeerde hij zijn verhalen? Wat is er zo bijzonder aan zijn werk?
Met een voordracht van toepasselijke fragmenten uit het werk van Crone.

Vertrekpunt: Oudkerkhof 26; eindpunt: Bruntenhof.

Marijke van Dorst
is een kenner van literatuur uit vroeger tijden en oprichter/artistiek leider van literair theater Salon Saffier sinds 1995. Zij doet onderzoek naar en publiceert over de schrijver C.C.S. Crone. Was initiatiefnemer van de in maart 2012 verschenen zevende herdruk van Crones De Schuiftrompet, samensteller van de herdenkingstentoonstelling ‘C.C.S. Crone 100 jaar’ en bezorger van de in 2021 verschenen bundel Alweer regen met Crones vroege verhalen.


In de voetsporen van Dirkje Kuik

ca. 1985

wandeling langs woningen, ateliers en literaire plekken van de Utrechtse schrijfster en beeldend kunstenaar

geleid door Marijke van Dorst, literatuurkenner

Door en door Utrechts is Dirkje Kuik (1929-2008), als beeldend kunstenaar en als schrijfster. Bekend door haar rol, toen nog als William Kuik, in Grafisch genootschap De Luis, later als auteur van een veelkleurig en veelvuldig bekroond oeuvre. In haar beeldend werk toonde ze vaak de stad Utrecht en in haar literair werk greep ze terug op herinneringen aan haar leven in de stad, maar ook op haar fascinatie voor onder andere Napoleon en de Italiaanse cultuur. Verval en teloorgang van al wat haar omringt is zowel in haar beeldend als literair werk een belangrijk thema.
Met een voordracht van toepasselijke fragmenten uit het werk van Kuik.

Vertrekpunt: hoek Nieuwegracht/Herenstraat; eindpunt: Oudekamp.

Marijke van Dorst
is een kenner van literatuur uit vroeger tijden en oprichter/artistiek leider van literair theater Salon Saffier sinds 1995. Zij publiceert onder meer over vergeten schrijfsters, onder wie de Utrechtse  A. S. C. Wallis en Christine Doorman, en onderzoekt leven en werk van de Utrechtse schrijver C.C.S. Crone.


Utrecht, zoals Clare Lennart het toen zag

ca. 1953

geleid door Petra Teunissen, biograaf Clare Lennart

In 1926 kwam Clare Lennart (1899 – 1972) in Utrecht wonen. Haar eerste indrukken van de Domstad legde ze vast in het nostalgisch verhaal Utrecht, zoals ik het toen zag. Bijna honderd jaar later lezen we daarin hoe Lennart – via haar vele wandelingen – het middeleeuwse Utrecht leerde kennen en liefhebben. Ze zou de stad niet meer verlaten.

Wandeling langs de huizen waar Lennart woonde en de plekken die belangrijk voor haar waren en waar ze haar populaire romans schreef: onder meer Huisjes van kaarten (met daarin de klassiek geworden openingszinnen: ‘Dit is een lange straat. Ze loopt van C. en A. tot in de middeleeuwen’.) en de roman Twintig ramen aan de straat over het geheimzinnige huis in de Brigittenstraat.
Met een voordracht van toepasselijke fragmenten uit het werk van Lennart.

Vertekpunt: Vredenburg 3 (pand Parfumerie Douglas); eindpunt: Lucasbolwerk.

Petra Teunissen
studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zij werkte als eindredacteur bij uitgeverijen van vakinformatie en startte in 2001 haar tekstbureau In Orde Tekst & Advies in Barendrecht. Was voorzitter van het Louis Couperus Genootschap. Publiceerde o.a. over Louis Couperus, Carry van Bruggen, Frans Coenen, Clara Eggink en Clare Lennart. In 2017 verscheen haar dissertatie Voor ’t gewone leven ongeschikt. Een biografie van Clare Lennart. Zie website.

Foto Lennart ca. 1953


Awater achterna – en Nijhoff

literaire wandeling door het Utrecht van Martinus Nijhoff

1934

geleid door Niels Bokhove, literatuurhistoricus

Wandeling langs de plaatsen van Martinus Nijhoffs beroemde gedicht ‘Awater’ en de woningen waar de dichter toen hij tussen 1933 en 1941 in Utrecht woonde en werkte. Ook de adressen van zijn ‘muze’ Josine van Dam van Isselt en zijn Utrechtse vrienden, zoals de schilder Pyke Koch, de schrijvers Jan Engelman en Cola Debrot en de clavecinist Hans Philips komen aan bod. De hoofdfiguur in ‘Awater’ wandelt langs zo’n tien plekken in Utrecht, waarvan een deel vaststaat en de rest – met argumenten! – vermoed wordt.
Met een voordracht van fragmenten uit ‘Awater’.

Vertrekpunt: Herenstraat 29 (poortje naast 27); eindpunt: Oudegracht 341.

Niels Bokhove
is filosoof en actief op het gebied van literatuurgeschiedenis. Van hem verscheen in 2010 Awaters spoor. Literaire omzwervingen in het Utrecht van M. Nijhoff. In 2013 volgde De drempelschroom verdrijven. Literaire activiteiten in boekhandel Broese onder Chris Leeflang, 1931-1973. Publiceerde eerder over Franz Kafka en diverse andere Midden-Europese schrijvers en over Thomas Bernhards eerste levensmaanden in Nederland. Van Utrecht Dada (2013) is hij de mede-auteur.


Dicht op de huid van Slauerhoff

1929/30

wandeling met medicus-dichter Jan Slauerhoff in Utrecht

geleid door Niels Bokhove, literatuurhistoricus

Van oktober 1929 tot juni 1930 woonde J. Slauerhoff (1898-1936) in Utrecht, waar hij werkzaam was als arts-assistent in de Universiteitskliniek voor Huid- en Geslachtsziekten in het complex van – toen nog – het Stads- en Academisch Ziekenhuis aan de Catharijnesingel. De wandeling gaat langs de woon- en werkplekken van hemzelf en zijn literaire vrienden, maar ook Rimbaud en een curieuze dichttegel komen aan bod.

J. Slauerhoff (1898-1936) wordt wel de poète maudit van de Nederlandse literatuur genoemd. Als scheepsarts zwierf hij vele jaren met heimwee naar de wal over vrijwel alle wereldzeeën. Was hij aan wal, verlangde hij naar de zee. Rusteloos, eenzaam, altijd op zoek naar liefde en geluk, hartstochtelijk, sterk verwant met de Portugese saudade, zo wordt de in Friesland geboren schrijver wel gekenschetst. Het zijn dan ook terugkerende thema’s in zijn gedichten, verhalen en romans.
Met een voordracht van toepasselijke fragmenten uit het werk van Slauerhoff.

Vertrekpunt: Catharijnesingel/hoek Vaartsestraat; eindpunt: Twijnstraat.

Niels Bokhove
is filosoof en actief op het gebied van literatuurgeschiedenis. In 2012 droeg hij het artikel ‘”…niet overal is het zoon rotstad”. De medicus-dichter Jan Slauerhoff in Utrecht, 1929-1930’ bij aan de bundel Het heele leven is toch verloren. Van hem verscheen in 2010 Awaters spoor. Literaire omzwervingen in het Utrecht van M. Nijhoff. In 2013 volgde De drempelschroom verdrijven. Literaire activiteiten in boekhandel Broese onder Chris Leeflang, 1931-1973. Publiceerde eerder over Franz Kafka en diverse andere Midden-Europese schrijvers en over Thomas Bernhards eerste levensmaanden in Nederland. Van Utrecht Dada (2013) is hij de mede-auteur.

Foto: Slauerhoff als arts-asistent in Utrecht


Van advocatenkantoor tot gekkenhuis

literaire wandeling door de Lange Nieuwstraat en omgeving

montagefoto

geleid door Niels Bokhove, literatuurhistoricus

De Utrechtse Lange Nieuwstraat, en haar zijstraten, herbergen een schat aan literaire plaatsen. Het begint met het kantoor van advocaat-dichter mr. H. Marsman en het eindigt ongeveer bij de plek waar de dichters Jan Arends en Willem Kloos verpleegd werden, toen ze wat in de war waren. Onderweg komen we een scala aan andere literaire figuren, ook van buitenlandse afkomst, tegen. Denk aan onder anderen Clare Lennart, Hieronymus van Alphen, J.C. Bloem, Jacobus Bellamy, Kees Ouwens en J. Slauerhoff, maar ook Virginia Woolf, James Boswell en Belle van Zuylen. Met een voordracht van gedichten van en over de schrijvers.
Met een voordracht van toepasselijke fragmenten uit het werk van enkele schrijvers.

Vertrekpunt: Domstraat/hoek Voetiusstraat; eindpunt: Nicolaaskerkhof.

Niels Bokhove
is filosoof en actief op het gebied van literatuurgeschiedenis. Van hem kwam in 2010 Awaters spoor. Literaire omzwervingen in het Utrecht van M. Nijhoff uit. In 2013 volgde De drempelschroom verdrijven. Literaire activiteiten in boekhandel Broese onder Chris Leeflang, 1931-1973. Publiceerde eerder over Franz Kafka en diverse andere Midden-Europese schrijvers en over Thomas Bernhards eerste levensmaanden in Nederland.

Foto Marsman: montagefoto