Je bekijkt nu  Bloomsbury

zondag 16 maart 2014   |   15:00   |   Lezing, Voordracht

locatie: Wijde Doelen 8A, Utrecht

'what exactly do you mean by that?'
portret van een groep

door Marlou Pluymaekers, Woolfkenner en kunstenaar
tekstvoordracht door actrice Marieke van Leeuwen
met beeld- en geluidsmateriaal

46 Gordon Square, Londres, Royaume-Uni

Virginia Woolf (1882-1941) is de auteur van vele romans, feministische essays, dagboeken en brieven. Mrs. Dalloway, Naar de vuurtoren, Een kamer voor jezelf en Orlando zijn nog steeds geliefd. Ook speelde ze, samen met haar man Leonard Woolf, een belangrijke rol als uitgeefster van het werk van de literaire avantgarde. Met haar Bloomsbury Group was ze destijds het intellectuele middelpunt van de ‘Roaring twenties’ in Londen.

De Bloomsbury Groep bestond uit kunstenaars, schrijvers en wetenschappers. De groep ontstond uit de ‘Donderdagavonden’ die Thoby Stephen, de broer van Virginia Woolf, organiseerde in het huis in de Londense wijk Bloomsbury, waarnaar de kinderen Stephen in 1905 na de dood van hun vader verhuisd waren. De eerste bezoekers van die avonden waren studievrienden van Thoby uit Cambridge. In de loop der jaren (tot in de jaren dertig) zou de samenstelling van de groep regelmatig wisselen.
Naast Virginia Woolf, en haar zuster - de schilderes - Vanessa Bell, behoorden onder andere schrijver/biograaf Lyton Strachey, kunstschilder Duncan Grant, econoom John Maynard Keynes, kunstcriticus Clive Bell, schilder/kunstcriticus Roger Fry, literair criticus Desmond MacCarthy en Leonard Woolf, socialist, literair en politiek journalist en uitgever, tot de kernleden van de groep.

De (vrienden) kring kwam samen om te discussiëren over esthetische, filosofische en maatschappelijke kwesties, niet alleen in Londen maar ook op het Engelse platteland waar diverse leden hun huizen hadden. Over alles kon gesproken worden en alles werd anders, met die ene altijd terugkomende kernvraag: 'What exactly do you mean by that?'

In het Engeland dat zich aan het ontworstelen was aan de Victoriaanse denkbeelden en conventies waren de ‘Bloomsbury’s’ met hun vernieuwende opvattingen en onconventionele levenswijzen voor velen shockerend.
Hun invloed daarentegen op de literatuur, kunst, economie, wetenschap en levensbesef reikte ver, zeer ver.

Marlou Pluymaekers
opgeleid als beeldend kunstenaar, volgt al jaren de sporen van de Engelse schrijfsters Virginia Woolf en Vita Sackville-West, en de Bloomsbury groep. Talrijke reizen brachten haar op de plaatsen waar deze schrijvers, intellectuelen en kunstenaars leefden en werkten. Sedert lange tijd geeft zij met veel succes in Nederland en België presentaties over ‘haar onderwerp’ en is zij regelmatig inleider bij gerelateerde theatervoorstellingen. Ook maakt zij schilderijen en tekeningen die geïnspireerd zijn op het leven en werk van haar ‘hoofdpersonen’.
Naast haar werk als beeldend kunstenaar is ze als docent tekenen/schilderen verbonden aan Kunsteducatie Walcheren/Vlissingen. Zie verder www.marloupluymaekers.nl.
Als kunstenaar schetst zij tijdens het meerdaagse eerbetoon aan Virginia Woolf in Salon Saffier een persoonlijk en poëtisch portret van de schrijfster en haar Bloomsbury-vrienden.

Marieke van Leeuwen
studeerde aan de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen en werkte als actrice o.a. bij het Ro-theater en Art & Pro en voor televisie/film, in België en Nederland. Zij maakte enkele grote theaterproducties op locatie. Bij het Ro-theater regisseerde zij Iep!. Tegenwoordig werkt ze als zelfstandige voor haar onderneming Poëthea, haar stichting Zielslocker. In Dordrecht heeft zij een huiskamertheater (Theater 450). Ze produceert en organiseert ook kleinschalig theater en culturele en literaire activiteiten; schrijft drama en poëzie. Vier bundels zijn inmiddels verschenen waaronder Hete Thee en Er gebeurt van alles. Sinds 2010 is zij stadsdichter van Dordrecht. Ook treedt ze op met ‘Nickenik’ (poëzie en Nick McGuire op contrabas). Zie verder www.mariekevanleeuwen.org.