zaterdag 12 oktober 2013 | 15:00 - 16:45 | Filmvertoning, Lezing
schepper van de filmtrilogie Orphée /Orpheus
over de onsterfelijkheid van de kunst
een marathon filmvertoning, voorafgegaan door een korte inleiding van Theo Festen, Cocteaukenner en -vertaler
Triologie deel 3: Le Testament d’Orphée (Het testament van Orpheus)
Jean Cocteau was ook filmer. In zijn films creëerde hij net als in zijn gedichten, romans, toneelstukken en balletten een eigen mythologie, waarmee hij een wereld van ongrijpbare obsessies en diepten van het onderbewustzijn tastbaar maakte. Zijn films zijn altijd verweven met surrealistische beelden en rijk aan symboliek. Hij was een van de pioniers en belangrijke avant-garde filmmakers in de jaren dertig, veertig en vijftig van de twintigste eeuw. Cocteau maakte zes films en was daarnaast betrokken bij zo’n veertien andere films. Generaties cineasten zijn door zijn films geïnspireerd.
Cocteau noemde al zijn werk poëzie, zo ook zijn films: poësie cinématographique. Film als vehikel voor poëzie. De poëzie, het dichterschap, bepaalde Cocteau’s verhouding tot de kunst, het was synoniem voor schoonheid en vervreemding, voor evenwicht tussen droom en werkelijkheid. Die elementen gelden ook voor zijn films.
Le Testament d'Orphée (Het testament van Orpheus)
laatste film uit 1959
Een 18e-eeuwse dichter, Cocteau zelf, reist door de tijd op zoek naar goddelijke wijsheid. Hij ontmoet een wetenschapper die deuren opent naar nieuwe dimensies.De methode van de wetenschapper werkt alleen als de dichter wordt vermoord. Deze komt terecht in een mysterieus land dat bewoond wordt door andere dichters, rechters, politiemannen, motorrijders, zigeuners, Oedipus, een Sphinx en Minerva.
Dertig jaar na Le sang d'un poète onderzoekt Cocteau zijn eigen rol als kunstenaar en brengt een ode aan de kunst. De film wordt wel een onvergankelijk meesterwerk genoemd. Met Jean Cocteau, Eduard Dermithe, Jean Marais, Pablo Picasso, Yul Brunner, Charles Aznavour, Brigitte Bardot en anderen.
Theo Festen
is psycholoog, dichter en vertaler. Als vertaler houdt hij zich vooral bezig met de Franse surrealisten en met Jean Cocteau. Sinds 1988 is hij lid van 'Les Amis de Jean Cocteau'. Zijn vertaling van Cocteau’s gedichten verscheen in 2003 bij Athenaeum Polak & Van Gennep en werd enthousiast ontvangen. Festen, gepassioneerd onderzoeker, publicist en verzamelaar van ‘leven en werk’ van Cocteau, deed onderzoek naar de invloed van Cocteau in Nederland en sprak daarover op een symposium in Parijs.