Je bekijkt nu  Couperus: de biografie, de brieven & het gesprek

zondag 28 december 2014   |   14:30   |   Lezing

locatie: Wijde Doelen 8A, Utrecht

met medewerking van
H.T.M van Vliet, Couperuskenner-auteur,
Bas Heijne, schrijver van het bekroonde Couperus-essay Angst en Schoonheid,
Marcel van den Boogert, neerlandicus

Louis Couperus (1863 – 1923) wordt door velen beschouwd als een van de grootste schrijvers van Nederland. Zijn veelzijdigheid is zo indrukwekkend als de omvang van zijn oeuvre. Met een grote fantasie, werkkracht en stilistische variëteit schreef hij psychologische, mythologische en historische romans, verhalen, sprookjes, gedichten en brieven.
In Salon Saffier schetst H.T.M. van Vliet een portret van een auteur met een inmiddels klassiek geworden oeuvre dat een meesterlijk beeld geeft van de fascinerende wereld rond 1900 en wordt stilgestaan bij de omvangrijke correspondentie van deze nationale schrijver van internationaal niveau. Onder leiding van Marcel van den Boogert gaan Van Vliet en Bas Heijne na de pauze met elkaar in gesprek over hun fascinatie voor Couperus.

H.T.M. van Vliet
wordt alom beschouwd als de grootste Couperuskenner in Nederland. Hij was verantwoordelijk voor de uitgave van de Volledige Werken Louis Couperus in 50 delen (verschenen 1987-1996) en is de bezorger van de recent bij Athenaeum-Polak &Van Gennep uitgekomen 2 delige uitgave Louis Couperus De Correspondentie. Verder schreef hij talrijke artikelen en enkele boeken over de auteur bv. Eenheid in verscheidenheid (over de werkwijze van Couperus), Met Couperus op tournee en Versierde verhalen (over de oorspronkelijke boekbanden van Couperus’ werk). Was bijzonder hoogleraar Editiewetenschap aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en verzorgde edities van werk van J.H. Leopold, J.C. Bloem, H. Marsman en S. Vestdijk. Hij treft momenteel voorbereidingen voor een nieuwe biografie van Louis Couperus.

Bas Heijne
is schrijver, vertaler en essayist. Sinds 1992 is hij redacteur van NRC Handelsblad en sinds 2001 columnist. Heijne studeerde Engelse taal- en letterkunde, schreef romans en verhalen en spraakmakende essays, waaronder Onredelijkheid (2007) en Moeten wij van elkaar houden (2011). Zijn essaybundel De wijde wereld (2000) werd genomineerd voor de AKO Literatuur Prijs. In 2005 ontving hij de Henriette Roland Holstprijs voor Hollandse toestanden (2005). Vorig jaar hield hij de veelbesproken Huizinga-lezing De betovering van de wereld en verscheen zijn, inmiddels met de J. Greshoff-prijs onderscheiden, essay Angst en schoonheid; Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen. Samen met filmmaker Jan Louter maakte hij in 2013 de documentaire Louis Couperus – Niet te stillen onrust.

Marcel van den Boogert
neemt binnenkort afscheid als senior beleidsmedewerker van het Nexus Instituut en eindredacteur van het tijdschrift Nexus. Na zijn studie Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam is hij als zelfstandig redacteur werkzaam geweest in de literaire uitgeverij. In 1995 was hij een van de oprichters van De Parelduiker, het literair-historisch tijdschrift waaraan hij tien jaar lang als hoofd- en eindredacteur verbonden zou blijven. Zeer geïnteresseerd in Couperus volgt hij de ontwikkelingen rondom het werk van de schrijver op de voet.