Je bekijkt nu  Couperus: de vader, de vriend, de sleutelroman, De Binocle

zaterdag 19 april 2014   |   20:15   |   Lezing, Interview, Theatervoorstelling

locatie: Wijde Doelen 8A, Utrecht

lezing, interview en theatersolo

lezingen door Sander Bink en Frans van der Linden, Couperuskenners en -publicisten
interview door Cok de Zwart, historicus en journalist
theatersolo door Boris van den Wijngaard, acteur

In samenwerking met uitgeverij TIEM, die de PROMINENT-reeks uitgeeft

Dat de vader van Louis Couperus in een lang gedicht over de opvoeding van zijn zoon sprak; dat Couperus’ vriend en zijn eerste biograaf Henri van Booven in opstellen en in brieven aan collega-schrijvers veelvuldig over hem vertelde; dat Couperus figureerde in een sleutelroman over de Haagse kringen van zijn tijd - dat alles, en nog veel meer, komt naar voren in een drietal boeken dat vorig jaar, tijdens de herdenking van de honderdvijftigste geboortedag van Louis Couperus, verscheen.

In Salon Saffier vertellen samenstellers/bezorgers - Sander Bink en Frans van der Linden - over deze bijzondere Couperus-uitgaven én hun band met de schrijver, waarna Cok de Zwart nader met hen van gedachten zal wisselen.
Na de pauze speelt acteur en voordrachtskunstenaar Boris van den Wijngaard Couperus’ befaamde verhaal De Binocle over een man in de opera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sander Bink
studeerde literatuurwetenschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam en was een van de vaste schrijvers voor het aan het fin de siècle gewijde weblog 'Rond 1900.nl'. Publiceerde in De Parelduiker en Arabesken over Louis Couperus en ook over diens biograaf Henri van Booven en verzorgde recent de briefwisseling Henri van Booven-Hendrik de Vries. Voor de bundel Lopende vuurtjes schreef hij over het werk van Aubrey Beardsley en de Nederlandse kunst van rond 1900. Als gastconservator voor het Louis Couperus Museum bereidt hij voor eind 2014 een expositie voor over de kunstenaar Carel de Nerée tot Babberich: ‘de Couperus van de tekenpen’.

Frans van der Linden
was leraar Nederlands in Den Haag. De belangstelling voor zijn woonstad leidde tot een grondige kennis van Den Haag en zijn bewoners. Die kennis deelt hij door het geven van historische en letterkundige rondleidingen in de Residentie. Daarnaast is hij verbonden aan het Haags Historisch Museum, waar hij tentoonstellingsbezoek begeleidt. Zijn hart gaat uit naar het Louis Couperus Museum, waar hij onder andere lezingen geeft en betrokken is bij het opzetten van tentoonstellingen. Vertaalde en publiceerde onlangs Herinneringen van een oude (Couperus) vader en maakte Broedelets lijvige Haagse roman Hofstad uit 1909 toegankelijk.

Cok de Zwart
is historicus, journalist en uitgever. Hij was meer dan dertig jaar actief in de journalistiek en schreef verschillende historische boeken, onder meer over Groen van Prinsterer en de Belastingdienst. In 2004 startte hij uitgeverij TIEM. Deze uitgeverij geeft boeken en tijdschriften uit op het gebied van management en informatie alsook de literair-historische PROMINENT-reeks, waarin zijn belangstelling voor auteurs van vroeger tot uiting komt. Daarnaast is hij een professioneel boekbinder.

Boris van den Wijngaard
maakt, speelt en regisseert theatervoorstellingen rondom het werk van schrijvers uit de wereldliteratuur, onder andere Pessoa, Pirandello, Kafka, Strindberg, Brecht, Lorca, Balzac en Nederlandse auteurs als Vestdijk, Nijhoff, W.F. Hermans en Slauerhoff. Maakte eerder succesvolle producties met werk van Louis Couperus. Zie verder: www.borisvandenwijngaard.nl.

Uitgeverij TIEM
richt zich met de PROMINENT-reeks op pareltjes uit de literaire schatkamer, die door grote uitgeverijen om allerlei redenen niet worden opgemerkt. Zie verder: www.uitgeverijtiem.nl.