zondag 19 februari 2012 | 11:30 | Lezing, Muziek, Voordracht

kunst, muziek en woorden
door Jaap Versteegh, beeldend kunstenaar & kunsthistoricus
Renate Hasselaar, pianiste
Boris van den Wijngaard, voordrachtskunstenaar
Supplement bij het Tachtigers-weekend, 10/12-2-2012
De Beweging van Tachtig was meer dan een groep schrijvers en dichters. In hun gezelschap verkeerden ook schilders, beeldhouwers, fotografen, architecten, vormgevers en componisten. Zij kenden elkaar goed, velen waren bevriend en werkten regelmatig samen in de productie van kunstwerken, boeken en tijdschriften. In het atelier van de schilder Willem Witsen kwamen ze vaak bijeen. In het atelier van beeldend kunstenaar Elisabeth Müller wordt anno 2012 uitgebreid aandacht geschonken aan het multidisciplinaire aspect van de Beweging van Tachtig met daarbij specifieke aandacht voor de beeldend kunstenaars. Ook worden er composities van Alphons Diepenbrock en Henriëtte Bosmans gespeeld en zijn diverse gedichten van De Tachtigers te beluisteren.
Rechtsboven: Isaac Israëls, 'Harmonicaspeler in café'.
Jaap Versteegh
is beeldend kunstenaar en kunsthistoricus. In het verleden was hij onder meer werkzaam als docent Tekenen en Vormgeving aan de Hogeschool van Utrecht en als docent Vakdidactiek van de Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Tegenwoordig is hij werkzaam als kunsthandelaar binnen ‘Pygmalion Beeldende Kunst’ en als publicist (onder andere voor Collect/Kunst & Antiek Journaal). Vorig jaar organiseerde hij de bijzondere tentoonstelling Rondom Tachtig en verscheen van zijn hand een boekuitgave met dezelfde titel. Zie verder zijn website.
Renate Hasselaar
studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Henk Ekkel, Robert Groslot en Alan Weiss, waar zij in 1995 haar diploma Docerend Musicus behaalde. Zij vervolgde haar studie bij Marjes Benoist aan het conservatorium te Arnhem. Die studie sloot ze in 1997 af met het diploma Uitvoerend Musicus. Renate volgde masterclasses bij o.a. Ivan Moravec, György Sandor en Daniël Blumenthal. De laatste jaren bezoekt ze Ton Hartsuiker voor muzikaal advies. In 2011 speelde ze met het Scarbo Pianisten Collectief een programma ter ere van het 100-jarig bestaan van het Genootschap van Nederlandse Componisten en met het Nederlands Pianisten Collectief in een Chopin etudemarathon. Renate woont in Langbroek met de componist Bouke Feleus en hun 3 jarige zoon Imre. Ze geeft les aan de Heuvelrugmuziekschool te Doorn.
Boris van den Wijngaard
heeft zich na zijn theateropleiding gespecialiseerd in het maken, spelen en regisseren van theaterproducties met literaire teksten als uitgangspunt. Zo bracht hij o.a. werk van Kafka, W.F. Hermans, Vian, Balzac, Vestdijk, Pessoa, Couperus, Pirandello, Nijhoff en García Lorca op het podium. Van den Wijngaard speelde ook gastrollen in diverse televisieseries en was te beluisteren in hoorspelen en muziekproducties. Recent regisseerde hij Evrim Kurç in Dorothy Parker en speelde hij de indrukwekkende monoloog Inferno van Strindberg. Maakte eerder voor Salon Saffier een programma rond Belle van Zuylen en Constantijn Huygens.