vrijdag 26 april 2013 | 20:15 | Theatervoorstelling
verhalen en gedichten van Bertolt Brecht
door Boris van den Wijngaard, acteur
Première in het kader van City2Cities Internationale Literatuurdagen Utrecht (Berlijn - Utrecht - Lissabon). - Try-out op 25 april, tweede voorstelling op 27 april.
In een collageachtig programma worden bekende en minder bekende verhalen en gedichten van Bertolt Brecht (1898-1956) - een van de veelzijdigste en belangrijkste auteurs van de 20ste eeuw - tot leven gebracht. Een begenadigd kunstenaar, enfant terrible, communistisch geëngageerd schrijver, vooral bekend door zijn toneelstukken. In zijn werk neemt hij het op voor de onderdrukten in de maatschappij en kent hij aan het ‘hogere’ en het ‘lagere’ een gelijkwaardige positie toe: ontroering en tederheid in combinatie met het scabreuze en platvoerse. Brecht is en blijft indringend en verrast nog steeds.
Acteur Boris van den Wijngaard, die eerder succesvolle producties maakte van werk van August Strindberg en Franz Kafka voor City2Cities, brengt met zijn keuze uit het proza en de poëzie van Brecht - in een intiem literair theater - een hommage aan een onvergetelijk, spraakmakend schrijver uit Berlijn.
Bertolt Brecht: een leven in vogelvlucht
wordt geboren in 1898 in Augsburg (Zuid-Duitsland) als zoon van een fabrieksdirecteur - is actief in het schooltoneel en publiceert in 1914 zijn eerste gedichten en korte verhalen - vervult na het gymnasium zijn militaire dienst als verpleger in een lazaret - sluit in 1919 vriendschap met de bekende Duitse cabaretier Karl Valentin en schrijft zijn eerste theaterkritieken - studeert enige tijd medicijnen in München - houdt zich vanaf 1924 in Berlijn bezig met theater en film en regisseert in datzelfde jaar zijn eerste toneelstuk - verdiept zich vanaf 1926 in het marxisme en ontwikkelt zijn theorie van het episch theater - vindt dat theater een rol kan en moet spelen in de maatschappij - creëert in 1928 met veel succes Die Dreigroschenoper in samenwerking met componist Kurt Weill - treedt na een eerder huwelijk en diverse relaties in 1929 in het huwelijk met actrice Helene Weigel - maakt in 1930, wederom samen met Weill, Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny - vlucht in 1933, kort voor zijn boeken worden verbrand, voor het nationaal-socialisme uit Duitsland naar Denemarken, verdere ballingschap in Zweden, Finland en vanaf 1941 in de Verenigde Staten - verschijnt hier in 1947, als communist bestempeld, voor een Commissie voor Anti-Amerikaanse activiteiten - keert in 1948 terug naar (Oost-)Berlijn - richt in 1949 het wereldberoemd geworden theatergezelschap Berliner Ensemble op (is er tot zijn dood directeur), première van Mutter Courage - ontvangt in 1954 de internationale Stalin-Vredesprijs - sterft in 1956 aan een hartinfarct in Berlijn.
Boris van den Wijngaard
heeft zich na zijn theateropleiding gespecialiseerd in het maken, spelen en regisseren van theaterproducties met literaire teksten als uitgangspunt. Zo bracht hij onder andere werk van Kafka, Pirandello, Strindberg, Balzac, Vian, Pessoa, Parker, García Lorca en de Nederlandse schrijvers Couperus, W.F. Hermans en Martinus Nijhoff op het podium. Van den Wijngaard speelde ook gastrollen in diverse televisieseries en was te beluisteren in hoorspelen en muziekproducties over bijvoorbeeld Belle van Zuylen en Constantijn Huygens. Als voordrachtskunstenaar heeft hij diverse poëzie- en verhalenprogramma’s op zijn repertoire.
Maakte recent voor het Festival Literaire Meesters, samen met danseres Judith Naber, de indrukwekkende Slauerhoffvoorstelling Verwonderd saam te zijn. Zie verder www.borisvandenwijngaard.nl.