Je bekijkt nu  Een Vrouw van het Noorden

maandag 29 december 2014   |   20:00   |   Filmvertoning, Lezing

locatie: Wijde Doelen 8A, Utrecht

film naar COUPERUS’ Aan de weg der vreugde

met inleiding door José Buschman, Couperuskenner/publicist

In 1908 vrscheen Couperus’ novelle Aan de weg der vreugde, nadat deze eerder was verschenen in diverse afleveringen in Groot Nederland. Die uitgave was niet vanzelfspekend. Couperus’ uitgever Veen weigerde de schrijver het door hem gevraagde exorbitante honorarium te vergoeden en Couperus trok zijn boek terug. Maar Couperus, altijd om geld verlegen, ging uiteindelijk toch accoord met een lager bedrag, wel besloot hij nooit meer iets te zullen schrijven. Ook daar kwam hij op terug, maar wel ging hij daarna voor het eerst kortere schetsen schrijven, het begin van zijn meer journalistieke tijd.

Still uit de film

Still uit de film

Couperus schreef Aan de weg der vreugde in het Italiaanse Bagni di Luca, waar hij met ziijn vrouw enkele maanden verbleef. Het verhaal speelt ook in die wonderschone omgeving, waar vele personen en situaties hem inspireerden. Het is 1899. Een jonge weduwe uit het Noorden gaat op doktersadvies naar een beroemd kuuroord in Italië om te genezen van een zenuwinzinking. In haar hotel logeert ook een Italiaanse officier; donker en raadselachtig. Een liefdesverhouding blijft niet uit, maar al snel blijkt dat hun emotionele belangen met elkaar in botsing moeten komen. Het verblijf in het Zuiden zal voor de jonge vrouw verstrekkende gevolgen hebben.
In 1999 werd Aan de weg der vreugde verfilmd met Johanna ter Steege in de hoofdrol. Een ode aan een mooi klassiek verhaal.

José Buschman
is historica en mede-oprichtster van het Louis Couperus Genootschap. Zij is auteur van Zoo ik ièts ben, ben ik een Hagenaar (1996), Een dandy in de Oriënt (2009), Louis Couperus. Een Haagse wandeling (2013) en vele artikelen over Louis Couperus o.a. in De Parelduiker. Vorig jaar verscheen haar zeer succesvolle uitgave over de lievelingsrecepten van Louis Couperus getiteld Couperus Culinair.