zondag 28 april 2019 | 14:30 | Voordracht
theatrale voordracht door Boris van den Wijngaard, acteur
inleiding Marijke van Dorst, biograaf Crone
tevens foto’s van Crones teksten op Utrechtse gevels door fotograaf Werry Crone
C.C.S. Crone, naamgever van de literaire prijs van de stad Utrecht en bron van vele tekstregels op Utrechtse gevels, publiceerde in 1939 - 80 jaar geleden - Het feestelijke leven, met daarin de inmiddels klassieke regels ‘En hoe verder hij ging, des te langer was zijn terugweg’ (Centraal Station, Jaarbeursplein, én beeld in de tuin van de Bruntenhof). Het verhaal van een man die terugkijkt op zijn leven. Wanneer Henk Buysman op de drempel van zijn huisdeur staat om het draaiorgel beter te kunnen horen, begint een zwerftocht door zijn herinneringen. Een feestelijk leven? Beeldend, vol muziek en de stad Utrecht als decor.
C.C.S. Crone (1914-1951) woonde meer dan 30 jaar in Utrecht. Hij schreef tussen de twee wereldoorlogen een krachtig, sober proza, dat gebundeld werd in De Schuiftrompet (7de druk, 2012). Crone wordt wel de chroniqueur van het Utrecht van de jaren dertig genoemd. Door zijn bijzondere schrijfwijze – hij verzamelde tijdens zijn wandelingen allerlei invallen, gespreksflarden en observaties, die hij op smalle strookjes papier noteerde en deze zo rangschikte dat er een verhaal ontstond – heeft hij een unieke plaats in het Nederlandse literaire landschap verworven. Zijn verhalen tonen oog voor detail en het gewone alledaagse leven en plaatsen het komische naast het tragische. Ook muziek speelt een grote rol in zijn werk. Crone observeert, registreert en monteert als een cineast. Hij noemde zijn geboortestad Utrecht ‘stad van zachte idioten’, een uitspraak die Ronald Giphart gebruikte als titel voor zijn bundel met verhalen uit Utrecht.
Boris van den Wijngaard
maakt, speelt en regisseert theatervoorstellingen rondom het werk van schrijvers uit de wereldliteratuur, bijvoorbeeld Pessoa, Pirandello, Kafka, Strindberg, Brecht, Lorca, Parker, Balzac, Louis Couperus, W.F. Hermans, Martinus Nijhoff en Slauerhoff. Als voordrachtskunstenaar heeft hij diverse poëzie- en verhalenprogramma’s, waaronder die van Wisława Szymborska, François Villon, José Saramago en Dirkje Kuik, op zijn repertoire. Met veel succes vertolkte hij recent in Salon Saffier de Japanse verhalen van Louis Couperus.
Marijke van Dorst
is een kenner van literatuur uit vroeger tijden en oprichter/artistiek leider van literair theater Salon Saffier sinds 1995. Publiceert over schrijfsters uit de negentiende eeuw, onder wie A.S.C. Wallis, Christine Doorman en Božena Němcová. Ze was initiatiefnemer van de laatste herdruk van De schuiftrompet van C.C.S. Crone en samensteller van de tentoonstelling ter gelegenheid van diens honderdste geboortedag. Werkt aan een biografie van de schrijver. Zij is lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.
Werry Crone
werd in 1995 in het kader van de Zilveren Camera ‘fotojournalist van het jaar’ en verwierf door de jaren heen veelvuldig categorie-prijzen in de strijd om die Zilveren Camera. Heeft een lange staat van dienst (tot op heden) als fotograaf voor het dagblad Trouw. In 1986 verscheen zijn eerste fotoboek, zijn laatste in 2018. Altijd vanuit het motto: 'Fotografie moet zijn kracht putten uit het samenballen van momenten en taferelen in een verstild beeld waar langer naar gekeken moet kunnen worden.' Werry Crone is verre familie van C.C.S. Crone. Zie verder zijn website.