zaterdag 28 september 2013 | 10:30 - 13:00 | Wandeling, Voordracht
onderwijzer en schrijver van kinderboeken
een wandel- en paardentramtocht
geleid door Niels Bokhove, literatuurhistoricus
voordracht Boris van den Wijngaard, acteur
in het kader van het W.G. van de Hulst-festival
Zijn hele leven lang, van 1879 tot 1963, heeft de onderwijzer-kinderboekenschrijver W.G. van de Hulst in Utrecht gewoond. Geen wonder dat veel plekken in de stad zijn voetstap gevoeld hebben. Ter gelegenheid van zijn 50ste sterfdag is een tocht langs die adressen georganiseerd: waar werd hij geboren, waar woonde en schreef hij, waar zat hij op school, waar gaf hij les, en waar is hij begraven? Ook enkele plekken die in zijn kinderboeken voorkomen worden aangedaan. Omdat de locaties soms tamelijk ver uit elkaar liggen wordt een flink deel van de ‘expeditie’ afgelegd in een paardentram zoals die ook dagelijks langs het ‘bovenmeestershuis’ van Van de Hulst reed. Tijdens de tocht, te voet en in de tram, komen de nodige wetenswaardigheden over leven en werk van Van de Hulst voorbij en zijn bovendien voordrachten uit zijn werk te horen.
In de voetsporen van W.G. van de Hulst is onderdeel van een uitgebreide W.G. van de Hulst-herdenking dit najaar in Utrecht. Naar aanleiding van zijn 50ste sterfdag vinden onder andere op 21 september in de Geertekerk en 28 oktober (zijn geboortedag) in de Lutherse kerk programma's plaats waarin deskundigen als Jacques Dane, Joke Linders, Niels Bokhove en Onno Blom en schrijvers als Stephan Enter (Grip), Nicolaas Matsier (Gesloten huis), Koos Meinderts (De man in de wolken) en Maria Heiden (Mijn vader geboren in 1903) hun licht werpen op deze bijzondere onderwijzer-kinderboekenschrijver. Tevens wordt een kleine overzichtstentoonstelling georganiseerd in de gangen van het Utrechtse stadhuis en wordt zijn graf op de Utrechtse begraafplaats Soestbergen gerestaureerd.
Speciaal voor de herdenking van W.G van de Hulst verschijnt een nieuw essay over W.G. van de Hulst van de hand van Onno Blom getiteld Het licht in de donkere poort en een bijzondere heruitgave van Het Gouden Voorleesboek, de klassieker van Van de Hulst.
De activiteiten worden georganiseerd door de Stichting W.G. van de Hulst sr. Toen en Nu, in samenwerking met Salon Saffier, het Literatuurhuis en de Maatschap van Erven W.G. van de Hulst sr..