zaterdag 26 november 2016 | 13:30 | Filmvertoning
film van Stanley Kubrick naar de gelijknamige roman van Vladimir Nabokov
lengte film: 147 minuten, excl. pauze
Nederlands ondertiteld
deel 2 van drieluik over Vladimir Nabokov
In 1962 verfilmde de Amerikaanse cineast Stanley Kubrick Nabokovs beroemde én beruchte roman Lolita. Ook de film was omstreden en werd in diverse landen gecensureerd, maar was succesvol en ontving diverse nominaties. Inmiddels is de film een klassieker. Nabokov schreef het script voor de film, maar de producenten van de film hielden zich daar niet aan. Kubricks film wijkt dan ook op diverse punten af van de roman.
Met in de hoofdrollen James Mason als de oudere man en Sue Lyon als Lolita (zij kreeg een onderscheiding voor aankomend actrice), Shelley Winters als de hospita en Peter Sellers als de concurrent. De vertolkingen door Mason en Sellers werden alom zeer gewaardeerd.
Vladimir Nabokovs (Amerikaanse) roman Lolita – over de gepassioneerde liefde van een oudere man voor een jong meisje – werd pas twee jaar nadat het boek af was in 1955 in Parijs uitgegeven. In Amerika, waar hij toen woonde, kon hij er geen uitgever voor vinden vanwege het controversiële onderwerp. Bij verschijnen wekte de roman veel commotie en werd neergezet als pornografisch en in strijd met de goede zeden, een herdruk werd verboden. Drie jaar later verscheen het boek toch in Amerika. Daarna kwam het wereldsucces voor de roman en kon Nabokov van zijn pen gaan leven. In 1967 maakte hij zelf de Russische vertaling. Tegenwoordig wordt Lolita geprezen om haar literaire kwaliteiten en maakt de roman deel uit van de lijst belangrijkste boeken uit de wereldliteratuur.
Lolita is de biecht van een man van veertig jaar, die zich sterk voelt aangetrokken tot bepaalde meisjes van 9-14 jaar, die hij ‘nimfijnen’ noemt. Om Lolita, die 12 jaar is, geheel tot de zijne te maken trouwt hij met Lolita’s moeder. Na de dood van de moeder trekt hij maandenlang per auto met Lolita door Amerika van hotel naar motel en van motel naar hotel. Een verhaal vol melancholie en jaloezie, bedrog en dubbelbedrog, dat tegelijkertijd ook een beeld schetst van het Amerika van de jaren vijftig van de vorige eeuw.