Je bekijkt nu  Mylord, Mylady Orlando

zaterdag 15 maart 2014   |   20:15   |   Filmvertoning, Lezing

locatie: Wijde Doelen 8A, Utrecht

lezing & film

lezing door Marlou Pluymaekers, Woolfkenner en kunstenaar

film naar het gelijknamige boek van Virginia Woolf. Nederlands ondertiteld.

Virginia Woolf (1882-1941) is de auteur van vele romans, feministische essays, dagboeken en brieven. Mrs. Dalloway, Naar de vuurtoren, Een kamer voor jezelf en Orlando zijn nog steeds geliefd. Ook speelde ze, samen met haar man Leonard Woolf, een belangrijke rol als uitgeefster van het werk van de literaire avantgarde. Met haar Bloomsbury Group was ze destijds het intellectuele middelpunt van de ‘Roaring twenties’ in Londen.

Na haar roman Naar de Vuurtoren begint Virginia Woolf in 1927 met het schrijven van Orlando, een biografie die een jaar later bij haar eigen uitgeverij ‘The Hogarth Press’ verschijnt. Het boek wordt veelal als haar meest toegankelijke beschouwd en beleefde in korte tijd vele herdrukken.

In Orlando treffen we Woolfs’ denkbeelden rondom het ideale androgyne bestaan. Meer en meer is ze in de loop der tijden gaan beseffen dat er in elk mens een mannelijke en een vrouwelijke component schuilt. Dat denkbeeld wordt ook versterkt door haar relatie met de gehuwde aristocratische schrijfster Vita Sackville-West, welke relatie de belangrijkste inspiratiebron is voor Orlando.

Meer dan 20 jaar maken Virginia Woolf en Vita Sackville-West deel uit van elkaars leven waarin ze elkaar uitdagen, bewonderen en benijden en waarin kunst, liefde, levenswijsheid en schoonheid onvoorwaardelijk met elkaar verbonden is. Op de vooravond van de publikatie van Orlando, vertrekt Virginia met Vita naar Frankrijk en daar overhandigt ze haar het manuscript.
Vita Sackville’s zoon Nigel Nicolson noemt Orlando “de langste en charmantste liefdesbrief in de literatuur”.

Still uit Orlando

Orlando vertelt het verhaal van de Engelse edelman Orlando en schetst de kleurrijke metamorfose van de hoofdpersoon die zich uitstrekt over eeuwen. Van een knappe Elizabethaanse jongeling wordt Orlando tenslotte een hedendaagse vrouw zonder ouder geworden te zijn. Woolf schreef een biografie, waarin feit, fictie en fantasie verweven zijn en waarin de schrijfster lak had aan alle destijds voor het genre geldende wetten.

Orlando is het verhaal van een reis door de tijd, van een man die vierhonderd jaar leeft en in een vrouw verandert. Het is een ode aan de verbeelding, aan de taal, aan de schoonheid, aan de zintuigen en aan het leven.
Regisseur Sally Potter verfilmde het boek in 1993 met Tilda Swinton in de rol van Orlando.

Marlou Pluymaeker geeft een uitgebreide inleiding op het boek en de film en vertelt ook over Virginia Woolf en Vita Sackville-West.

Marlou Pluymaekers
opgeleid als beeldend kunstenaar, volgt al jaren de sporen van de Engelse schrijfsters Virginia Woolf en Vita Sackville-West, en de Bloomsbury groep. Talrijke reizen brachten haar op de plaatsen waar deze schrijvers, intellectuelen en kunstenaars leefden en werkten. Sedert lange tijd geeft zij met veel succes in Nederland en België presentaties over ‘haar onderwerp’ en is zij regelmatig inleider bij gerelateerde theatervoorstellingen. Ook maakt zij schilderijen en tekeningen die geïnspireerd zijn op het leven en werk van haar ‘hoofdpersonen’.
Naast haar werk als beeldend kunstenaar is ze als docent tekenen/schilderen verbonden aan Kunsteducatie Walcheren/Vlissingen. Zie verder www.marloupluymaekers.nl.