vrijdag 14 maart 2014 | 20:15 | Lezing, Voordracht
portret van VIRGINIA WOOLF
door Marlou Pluymaekers, Woolfkenner en kunstenaar
tekstvoordracht door actrice Marieke van Leeuwen
met beeld- en geluidsmateriaal
Virginia Woolf (1882-1941) is de auteur van vele romans, feministische essays, dagboeken en brieven. Mrs. Dalloway, Naar de vuurtoren, Een kamer voor jezelf en Orlando zijn nog steeds geliefd. Ook speelde ze, samen met haar man Leonard Woolf, een belangrijke rol als uitgeefster van het werk van de literaire avantgarde. Met haar Bloomsbury Group was ze destijds het intellectuele middelpunt van de ‘Roaring twenties’ in Londen.
Virginia Woolf
werd geboren in Londen op 25 januari 1882 in een intellectueel Victoriaans milieu. Haar vader was de schrijver en criticus Sir Leslie Stephen. Zij groeide op met literatuur en kreeg Griekse en Latijnse lessen. Studeren buitenshuis zoals haar broers deden was voor haar als meisje niet weggelegd. Na de dood van haar moeder in 1895 maakte ze haar eerste zenuwinzinking door. Er zouden er nog meerdere volgen. Het overlijden van haar vader in 1904 bevrijdde de kinderen Stephan van het juk van de veeleisende vader en gaf hen voor het eerst vrijheid en onafhankelijkheid. In hun nieuwe huis begon broer Thoby met de ‘Donderdagavonden’ voor studievrienden uit Cambridge waaruit later de Bloomsbury groep ontstond. Zijn zussen, Vanessa en Virginia, namen intensief deel aan die discussieavonden. De Groep zou een wezenlijk deel van hun leven gaan bepalen.
In 1904 publiceerde Virginia haar eerste literaire kritiek in de Guardian, later ook in The Times Literary Supplement. Het schrijven werd haar beroep. Ze trouwde in 1912 met Leonard Woolf, ambtenaar, politicoloog en bezoeker van de ‘Donderdagavonden’. Drie jaar na haar huwelijk verscheen haar eerste boek The Voyage Out. Vanuit hun beider belangstelling startte het echtpaar in 1917 ‘The Hogarth Press’, een uitgeverij die befaamd werd door de uitgave van spraakmakend literair werk, bijvoorbeeld dat van T. S. Eliot. Ook veel van haar eigen werk verscheen er. De Woolfs woonde afwisselend in Londen en op het Engelse platteland.
In de loop der jaren vestigde Virginia Woolf meer en meer de aandacht op zich door haar vernieuwend literair werk en haar onafhankelijk optreden. In 1922 ontmoette ze Vita Sackville-West, een gehuwde lesbische schrijfster, met wie ze tot haar dood een intensieve relatie onderhield en die haar inspireerde tot haar roman Orlando.
Haar werk wordt gekenmerkt door het steeds zoeken naar nieuwe vormen, het hanteren van meerdere stijlen en onderwerpen, het laten zien van de ‘binnenwereld’ van personages. Ze experimenteerde met de ‘stream of consciousness-techniek’ en de diverse mogelijkheden van een verbrokkelde vertelstructuur en chronologie.
Naast haar vele romans, waaronder het verfilmde Mrs. Dalloway, schreef ze een groot aantal essays, kritieken, verhalen, brieven en een omvangrijk dagboek. Van haar essays werd Een kamer voor jezelf het bekendst, niet in de laatste plaats in feministische kringen.
Begin 1941 voelde zij weer een nieuwe geestelijke crisis naderen. Haar boek Between the acts was juist voltooid. Op 28 maart pleegde ze zelfmoord door zich te verdrinken in de rivier nabij haar huis in Rodmell.
Marlou Pluymaekers
opgeleid als beeldend kunstenaar, volgt al jaren de sporen van de Engelse schrijfsters Virginia Woolf en Vita Sackville-West, en de Bloomsbury groep. Talrijke reizen brachten haar op de plaatsen waar deze schrijvers, intellectuelen en kunstenaars leefden en werkten. Sedert lange tijd geeft zij met veel succes in Nederland en België presentaties over ‘haar onderwerp’ en is zij regelmatig inleider bij gerelateerde theatervoorstellingen. Ook maakt zij schilderijen en tekeningen die geïnspireerd zijn op het leven en werk van haar ‘hoofdpersonen’.
Naast haar werk als beeldend kunstenaar is ze als docent tekenen/schilderen verbonden aan Kunsteducatie Walcheren/Vlissingen. Zie verder www.marloupluymaekers.nl.
Als kunstenaar schetst zij tijdens het meerdaagse eerbetoon aan Virginia Woolf in Salon Saffier een persoonlijk en poëtisch portret van de schrijfster en haar Bloomsbury-vrienden.
Marieke van Leeuwen
studeerde aan de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen en werkte als actrice o.a. bij het Ro-theater en Art & Pro en voor televisie/film, in België en Nederland. Zij maakte enkele grote theaterproducties op locatie. Bij het Ro-theater regisseerde zij Iep!. Tegenwoordig werkt ze als zelfstandige voor haar onderneming Poëthea, haar stichting Zielslocker. In Dordrecht heeft zij een huiskamertheater (Theater 450). Ze produceert en organiseert ook kleinschalig theater en culturele en literaire activiteiten; schrijft drama en poëzie. Vier bundels zijn inmiddels verschenen waaronder Hete Thee en Er gebeurt van alles. Sinds 2010 is zij stadsdichter van Dordrecht. Ook treedt ze op met ‘Nickenik’ (poëzie en Nick McGuire op contrabas). Zie verder www.mariekevanleeuwen.org.