zondag 11 februari 2018 | 16:00 - 17:30 | Lezing, Voordracht
een portret van A.S.C. Wallis en Christine Doorman
lezing door Marijke van Dorst, kenner Wallis & Doorman
voordracht Boris van den Wijngaard
Programma in samenwerking met Podium Oost.
Beroemd in hun tijd, tegenwoordig in vergetelheid geraakt. Ze werden rond 1850 in Utrecht geboren en woonden en werkten vele jaren in de omgeving van de Maliebaan. Beide schrijfsters waren (ere)lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en promootten het werk van buitenlandse auteurs in Nederland.
A.S.C. Wallis (1856-1925)
schrijfster van voornamelijk historische romans, werd geboren als Adèle Opzoomer, dochter van de destijds befaamde hoogleraar wijsbegeerte C.W. Opzoomer. Ze werd eens beschouwd als een literair wonderkind. Debuteerde op negentien jarige leeftijd met een in Duitse verzen geschrevn treurspel over hertog Alva en zijn zoon. Tweeëndertig jaar oud, trouwde Wallis met een jongere Hongaarse student van haar vader en vertrok naar zijn vaderland. Ze bleef schrijven en introduceerde de nationale Hongaarse dichter Petőfí in Nederland.
Christine Doorman (1858-1941)
liet een oeuvre na van meer dan tweehonderd boeken, door haar geschreven, vertaald of bewerkt. Voornamelijk kinder- en jeugdboeken en sprookjes. Ze had al toen ze jong was het gevoel dat er een andere wereld school achter de zichtbare. Het bekendst werd ze toch als sprookjesverteller, waaronder de door haar vertaalde sprookjes van Andersen. Voor haar inzet voor het werk van Nobelprijswinnares Selma Lagerlöf in Nederland, met wie ze zich verwant voelde en heel goed bevriend was, werd ze door de koning van Zweden onderscheiden.