vrijdag 1 maart 2013 | 20:15 | Theatervoorstelling
het verhaal van een dichter en een danseres
theatervoorstelling met proza en poëzie van Jan Slauerhoff
door Boris van den Wijngaard, acteur, en Judith Naber, danseres
Première van uitgestelde voorstelling in het kader van het Festival Literaire Meesters: J. Slauerhoff, novemer 2012. - Try-out op 28 februari, herhaling op 2 en 3 maart.
De rusteloze dichter, schrijver en scheepsarts Jan Slauerhoff (1898-1936) was zijn hele leven op zoek naar de ideale vrouw. Tevergeefs. Hoewel hij vele liefdes kende en zelfs eenmaal getrouwd was – met danseres Darja Collin - werd zijn droom geen werkelijkheid. Tot zijn teleurstelling bleek het geluk steeds van korte duur.
Het is dan ook geen wonder dat zijn literaire werk doordrenkt is van de fascinatie voor de vrouw, met als thema ‘haar vinden en steeds weer verliezen’; op indrukwekkende wijze in diverse van zijn gedichten en verhalen, bijvoorbeeld 'Larrios', verbeeld.
In de voorstelling Verwonderd saam te zijn wordt aan de hand van proza en poëzie van Slauerhoff en choreografieën op associatieve wijze licht geworpen op Slauerhoffs zoektocht naar de ideale vrouw.
Slauerhoff (1898-1936) wordt wel de poète maudit van de Nederlandse literatuur genoemd. Als scheepsarts zwierf hij vele jaren met heimwee naar de wal over vrijwel alle wereldzeeën. Was hij aan wal, verlangde hij naar de zee. Rusteloos, eenzaam, altijd op zoek naar liefde en geluk, hartstochtelijk, sterk verwant met de Portugese saudade, zo wordt de in Friesland geboren schrijver wel gekenschetst. Het zijn dan ook terugkerende thema’s in zijn gedichten, verhalen en romans.
Boris van den Wijngaard
heeft zich na zijn theateropleiding gespecialiseerd in het maken, spelen en regisseren van theaterproducties met literaire teksten als uitgangspunt. Zo bracht hij onder andere werk van Pirandello, Strindberg, Balzac, Vian en de Nederlandse schrijvers Couperus, W.F. Hermans en Martinus Nijhoff op het podium. Van den Wijngaard speelde ook gastrollen in diverse televisieseries en was te beluisteren in hoorspelen en muziekproducties over bijvoorbeeld Belle van Zuylen en Constantijn Huygens. Als voordrachtskunstenaar heeft hij diverse poëzie- en verhalenprogramma’s op zijn repertoire. Recent bracht hij de indrukwekkende monoloog Brief aan vader naar Franz Kafka’s beroemde brief. Maakte voor de voorgaande edities van het Festival Literaire Meesters zeer succesvolle theaterproducties rondom het werk van Fernando Pessoa en Federico García Lorca. Zie verder www.borisvandenwijngaard.nl.
Judith Naber
studeerde in 2004 af aan de ArtEZ dansacademie Arnhem, specialisatie klassieke en moderne dans en flamenco. Daarna vertrok zij naar Andalusië en Australië om zich verder te verdiepen in respectievelijk de flamenco en de moderne dans en volgde daar lessen bij toonaangevende dansers en choreografen. Na haar studie in het buitenland richtte zij in 2006 samen met twee danseressen het Arnhemse danstheatergezelschap Dansstorm Oost op. Dit gezelschap voor hedendaagse dans maakt voorstellingen voor volwassenen en kinderen. Hiernaast is ze met haar duo Coco Flamenco te zien in meerdere flamencoproducties. Zij is ook een bevlogen dansdocent. Doordat zij in verschillende choreografieën en dansstijlen danst is Naber een zeer veelzijdig danseres. Het integreren van dans met andere kunstdisciplines heeft haar grote belangstelling. Zie verder www.dansstormoost.nl.