zaterdag 26 oktober 2019 | 13:00 | Lezing, Voordracht, Wandeling
programma ter gelegenheid van het 100 jaar geleden verschenen klassieke en veel herdrukte boek van kinderboekenschrijver en onderwijzer W.G. van de Hulst (1879-1963): lezing en bezoek graf W.G. van de Hulst
met medewerking van Jacques Dane, biograaf Van de Hulst en historicus
in samenwerking met de Stichting W.G. van de Hulst sr. Toen en Nu en de Maatschap Erven W.G. van de Hulst sr.
Peerke en z’n kameraden (1919) wordt niet alleen gezien als het bekendste boek van de meesterverteller, maar ook als een van de klassieke kinderboeken over de Groote Oorlog (1914-1918). Van de Hulst, die ruim vijfennegentig kinderboeken schreef, beschouwde Peerke als zijn beste en mooiste boek: het verhaal over een Vlaamse jongen die tijdens het oorlogsgeweld beide benen verliest, met zijn grootvader naar Nederland vlucht en altijd maar in bed moet liggen, maar gelukkig is als de jongens die vaak voor zijn raam spelen zijn kameraden worden.
Over Peerke schreef Arjan Peters (de Volkskrant, jan. 2014): ‘Duizenden Belgische vluchtelingen kwamen in de Eerste Wereldoorlog naar Nederland. Maar er bestaat maar één echt oorlogsboek over hun lot.’
N.B.
Toegang: lezing Є 5,00 (incl. koffie/thee/drankje), ter plekke betalen, graag gepast; grafbezoek gratis.
De programmaonderdelen zijn afzonderlijk bij te wonen.
Reservering alléén voor lezing noodzakelijk.
De Fundatie van Renswoude is helaas niet rolstoeltoegankelijk.
Lezing (met beeldmateriaal)
Jacques Dane gaat nader in op de inhoud van het boek, hoe het destijds gerecenseerd werd in de christelijke pers en daarbuiten, plaatst Peerke in de context van de tijd en spreekt over de positie van Van de Hulst in het veld van kinder- en schoolboekenauteurs, specifiek waar het gaat om ‘vredesopvoeding’. Er is ook aandacht voor de geschiedenismethode Toen … en Nu! van Van de Hulst. In hoeverre is deze methode beïnvloed door de Eerste Wereldoorlog? En waarom werd Peerke door de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog verboden?
Jacques Dane
is hoofd collectie en onderzoek van het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Studeerde geschiedenis te Leiden. Promoveerde in 1996 in Groningen op De vrucht van Bijbelse opvoeding. Populaire leescultuur en opvoeding in protestants-christelijke gezinnen, circa 1880-1940. Was coördinator van het Archief en Documentatiecentrum Nederlandse Gedragswetenschappen (Universiteit van Groningen). Publiceert over onderwijsgeschiedenis en protestantse kinderliteratuur, specifiek over W.G. van de Hulst, als ook over de illustratoren van die kinderboeken. Bijvoorbeeld over J.H. Isings, Cornelis Jetses en W.G van de Hulst jr. in De verbeelders (2015). - Zijn biografie van W.G. van de Hulst zal naar verwachting najaar 2021 verschijnen bij uitgeverij Ambo/Anthos.
Grafbezoek vooraf
Ter herdenking van het feit dat het op 28 oktober 140 jaar geleden is dat W.G. van de Hulst in Utrecht geboren werd, wordt voorafgaand aan de lezing om 13.00 u. een bezoek gebracht aan het graf van de schrijver op begraafplaats Soestbergen, Gansstraat 167, Utrecht. Op zijn grafsteen ligt een stenen versie van het boek Peerke en z’n kameraden. Uit het boek zal worden voorgelezen door een kleindochter van W.G. van de Hulst.