wandeling met medicus-dichter Jan Slauerhoff in Utrecht

Van oktober 1929 tot juni 1930 woonde J. Slauerhoff (1898-1936) in Utrecht, waar hij werkzaam was als arts-assistent in de Universiteitskliniek voor Huid- en Geslachtsziekten in het complex van – toen nog – het Stads- en Academisch Ziekenhuis aan de Catharijnesingel. De wandeling gaat langs de woon- en werkplekken van hemzelf en zijn literaire vrienden, maar ook Rimbaud en een curieuze dichttegel komen aan bod.

J. Slauerhoff (1898-1936) wordt wel de poète maudit van de Nederlandse literatuur genoemd. Als scheepsarts zwierf hij vele jaren met heimwee naar de wal over vrijwel alle wereldzeeën. Was hij aan wal, verlangde hij naar de zee. Rusteloos, eenzaam, altijd op zoek naar liefde en geluk, hartstochtelijk, sterk verwant met de Portugese saudade, zo wordt de in Friesland geboren schrijver wel gekenschetst. Het zijn dan ook terugkerende thema’s in zijn gedichten, verhalen en romans.

Niels Bokhove
is filosoof en actief op het gebied van literatuurgeschiedenis. In 2012 droeg hij het artikel ‘”…niet overal is het zoon rotstad”. De medicus-dichter Jan Slauerhoff in Utrecht, 1929-1930’ bij aan de bundel Het heele leven is toch verloren. Van hem verscheen in 2010 Awaters spoor. Literaire omzwervingen in het Utrecht van M. Nijhoff. In 2013 volgde De drempelschroom verdrijven. Literaire activiteiten in boekhandel Broese onder Chris Leeflang, 1931-1973. Publiceerde eerder over Franz Kafka en diverse andere Midden-Europese schrijvers en over Thomas Bernhards eerste levensmaanden in Nederland. Maakte voor Salon Saffier de succesvolle series Schrijvers onder Habsburg en Schepper voor twee zielen, over een aantal boeken geliefd bij kinderen én volwassenen.

Foto: Slauerhoff als arts-assistent in Utrecht.